Folyamatos befektetés, nagyobb hozam kép
Folyamatos befektetés, nagyobb hozam

Megtakarítását szakembereink folyamatosan befektetik, így nyugdíjpénztári vagyona a 20%-os adó-visszatérítésen1 felül hozamokkal is gyarapodik.

Különböző összetétel, kockázat és hozam kép
Különböző összetétel, kockázat és hozam

Pénztárunk tagjai 6 különböző befektetési portfólió közül választhatnak. Mindegyik portfóliónak más az összetétele, így kockázatuk, valamint a befektetésen elérhető hozamuk mértéke is különböző.

Portfólióink

  • Kötvények és pénzpiaci eszközök
  • Részvények
  • Egyéb: Ingatlan alap és Abszolút hozamú alap

Javasolt befektetési idő: kevesebb mint 3 év

Kockázati besorolás: Alacsony

Kinek ajánljuk?
Akiknek 3 vagy annál kevesebb évük van a nyugdíjba vonulásig, vagy 3 éven belül fel kívánják használni a megtakarításukat és a biztonságot részesítik előnyben.

Mit tartalmaz?
Rövid lejáratú magyar államkötvényeket, diszkont kincstárjegyeket

Mi a célja?
A legbiztonságosabb értékpapírok kiválasztásával a megtakarítás értékének megőrzése.

100%

Javasolt befektetési idő: legfeljebb 5 év

Kockázati besorolás: Alacsony

Kinek ajánljuk?
Azok számára, akiknek legfeljebb 5 évük van a nyugdíjba vonulásig, vagy 5 éven belül fel kívánják használni a megtakarításukat.

Mit tartalmaz?
Szinte kizárólag állampapírokból felépülő portfólió.

Mi a célja?
A portfólió hozampotenciálja alacsony (rendkívüli időszakban akár negatív is lehet), a befizetések értékének megőrzése a cél a javasolt befektetési időtartamban.

100%

Javasolt befektetési idő: 5-15 év

Kockázati besorolás: Közepes

Kinek ajánljuk?
Közepes kockázatú portfólió, amit azoknak ajánlunk, akik 5-15 év múlva vonulnak nyugdíjba.

Mit tartalmaz?
Jelentős részben állampapírokat, kisebb részben hazai és nemzetközi részvényeket tartalmaz. A részvények a befektetési idősávban elért eredményeket jelentősen javíthatják, ezzel arányosan azonban a kockázatot is növelik. 

Mi a célja?
Közép és hosszútávon magas hozam realizálása és befektetési kockázatok minimalizálása.

74.5%
23%
2.5%

Javasolt befektetési idő: 5-15+ év

Kockázati besorolás: Közepes-magas

Kinek ajánljuk?
Akik a portfólió összetételének megválasztását teljesen a vagyonkezelőre szeretnék bízni. A megfelelő időpontban a megfelelő részvény-kötvény arány kiválasztásáról szakértőink döntenek.

Mit tartalmaz?
Ebben a közepes kockázatú portfólióban magyar és nemzetközi pénz- és tőkepiaci eszközök szerepelnek.

Mi a célja?
Az összetétel dinamikus változásával közép és hosszú távon a kockázatmentesnél magasabb hozam realizálása.

Javasolt befektetési idő: 15+ év

Kockázati besorolás: Magas

Kinek ajánljuk?
Magas kockázatú portfólió, amit azoknak ajánlunk, akiknek a nyugdíjba vonulásig legalább 15 évük van hátra.

Mit tartalmaz?
A portfólióban jelentős súlyt képviselnek a hazai, valamint a világ legnagyobb, tőkeerős, vagy ígéretes növekedési lehetőségekkel bíró tőzsdéin jegyzett társaságok részvényei. Ez az összetétel jelentős árfolyamkockázatot jelent.

Mi a célja?
Hosszú távon (15-20 év) magas hozam realizálása.

48.5%
48%
3.5%

Javasolt befektetési idő: 15+ év

Kockázati besorolás: Magas

Kinek ajánljuk?
Akik legalább 15 év múlva mennek nyugdíjba és hajlandóak a magas hozam reményében magas kockázatot vállalni.

Mit tartalmaz?
Olyan vállalatok részvényeiből áll össze a portfólió, melyek az egész világot érintő hosszú távú folyamatok, trendek részesei. Ilyen trendek lehetnek a demográfiai változások (öregedő társadalom, fejlődő piacok), a szűkös erőforrások, energia hatékonyság, az urbanizáció , vagy akár a technológiai újítások, innováció.

Mi a célja?
A portfólió célja a fenti vállalat típusok részvényeinek profitnövekedéséből részesedni.

A vagyonkezelő a biztonságot és a maximális diverzifikációt tartja szem előtt, ezért kizárólag nyilvánosan forgalomba hozott és tőzsdén jegyzett értékpapírokat vásárol.

30%
70%

Kötvények és pénzpiaci eszközök

Részvények

Egyéb: Ingatlan alap és Abszolút hozamú alap

* Alapportfólió, melybe a portfóliót nem választó tagok megtakarítása kerül.

Portfólióváltás

A nyugdíjpénztári számláján csak egyfajta portfólióban tudja elhelyezni a teljes megtakarítását, ezt a portfóliót belépéskor választja ki. Amennyiben nem választ portfóliót, úgy automatikusan a Kiegyensúlyozott portfólióba soroljuk. Bármikor lehetősége van portfóliót váltani, ezek kockázatairól, költségeiről, és módjáról itt talál információt.

Kockázatok

Egy rosszkor időzített portfólióváltással realizálhatja a befektetési veszteségeket. Azonban a veszteségek és nyereségek – idővel – kiegyenlíthetik egymást. Természetesen a döntést Önnek kell meghoznia ebben a kérdésben.

Költségek

A belépéskor a portfólió választás ingyenes. A későbbiekben a portfólióváltás díja a befektetett vagyon aktuális forintértékének 0,1%-a, de maximum 2000 Ft. Tehát például, ha 1 000 000 Ft értékű vagyonát szeretné áthelyezni más portfólióba az 1000 Ft-ba kerül, míg egy 5 000 000 Ft-os megtakarítás portfólióváltása
2000 Ft.

Portfóliót váltok

Portfólióváltás esetén a portfólióváltó nyomtatványt kell kitöltenie, és elküldeni Pénztárunkba. A Választható Portfóliós Szabályzatot itt tekintheti meg. Az Online Ügyfélszolgálaton keresztül is benyújthatja portfólióváltási igényét, ráadásul ott díjmentesen válthat portfóliót.

Hogyan hatnak a gazdasági változások a pénztári árfolyamokra?

Gondolkodj távlatokban!

 kép

Fókuszban a türelem. Az elmúlt évek több váratlan, hatásaiban kiszámíthatatlan eseményt hoztak, amelyek a hazai és a világgazdaságnak is komoly sokkhatást jelentettek. Ezek a változások a befektetési piacon jelentős leértékelődéssel, az árfolyamok csökkenésével jártak.

A nyugdíjpénztári megtakarítás azonban egy hosszú távú befektetés, amely időszakban kiugróan magas, illetve negatív teljesítményeket is tapasztalhatunk. Fontos azonban úgy tekinteni az átmeneti negatív teljesítményre, hogy az csupán elméleti veszteség és mindaddig nem érinti a pénztártagokat, amíg szolgáltatási igényt nem nyújtanak be. Éppen ezért türelmes hozzáállást javaslunk, a hozamokat hosszú távon, 10-15 éves viszonylatban szükséges értékelni.

Árfolyamrajzoló

2023-as év befektetési értékelése

Portfóliók hozamrátái Befektetési piaci körkép 2023
 kép