A klímaváltozás csökkentésére irányuló harcban egyelőre vesztésre áll Földünk, viszont a technikai újítások, a megújuló energiaforrások, az elektromos autók közkedveltsége, azaz a mai megatrendek némi reményt adnak a jövőre nézve.

A  The Guardian és a portfolio.hu jóvoltából most bemutatunk pár megatrendet, ami pozitív hatással lehet az emberiségre és a Földünkre.

Megújuló energiaforrások – a leginkább előrehaladottabb megatrend kép

Megújuló energiaforrások – a leginkább előrehaladottabb megatrend

 • az elmúlt évtizedben mintegy 90%-kal csökkent a napelemek ára, miközben hatékonyságuk és teljesítményük nőtt, ahogyan a szélturbináké is;
 • 2016-ban a villamos energia termelő kapacitások többsége megújuló energiaforrásra épült;
 • ennek köszönhetően a szektor továbbra is befektetési célpont világszerte.

Elektromos autók a városi légszennyezettség csökkentésére kép

Elektromos autók a városi légszennyezettség csökkentésére

 • az igény folyamatosan bővül, elindult a tömeggyártás, az olajcégek is egymás után szállnak be az e-mobilitásba.
 • az elektromos autók piaci részesedése az elmúlt 3 évben megnégyszereződött
 • az előrejelzések szerint 2030-ban minden öt értékesített új autó közül 4 elektromos lehet.

Energiahatékonyság kép

Energiahatékonyság

 • 2000 óta az EU 20%-kal javította az ingatlan, a közlekedési és az ipari energiafelhasználást.
 • cél: 10-15 éven belül további 40%-kal mérsékelni, például az épületek szigetelésével, elektronikai cikkek fogyasztásának csökkentésével.

Energiatárolás kép

Energiatárolás

 • az elmúlt 6 évben már 75%-kal csökkent a hatékonyabb, lítiumion-akkumulátorok ára, és még további csökkenés várható 2030-ig
 • az okos és digitális villamos energia hálózatok hatalmas megtakarítást jelenthetnek a felhasználóknak.

Az erdők védelme kép

Az erdők védelme

 • az erdőirtások beszüntetésével, az erdőgazdálkodás fenntarthatóvá tételével 10%-kal csökkenthető lenne a globális üvegház-kibocsátás.
 • a faültetéssel jelentősen csökkenthető a szén-dioxid kibocsátás és koncentráció, Kína, India és Dél-Korea ebben már éllovas.

Forrás: https://www.portfolio.hu/vallalatok/zoldvilag/megis-van-remeny-ime-a-top-7-megatrend-ami-megmentheti-az-emberiseget.267701.html

Az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár is folyamatosan figyeli a trendeket, ezért is módosítottuk 2019. április 1-től a Klímaváltozási portfóliónkat.

megújult, MegaTrend portfóliónkkal már nem csak a klímaváltozás csökkentésével foglalkozó vállalatokba fektetünk, hanem azon iparágakba is, melyek a lenti trendek részesei.

 

Klímaváltozás csökkentése
Klímaváltozás csökkentése
Demográfiai változások
Demográfiai változások
Szűkös erőforrások
Szűkös erőforrások
Energiahatékonyság
Energiahatékonyság
Urbanizáció
Urbanizáció
Technológiai újítások, innováció
Technológiai újítások, innováció

A kezelt vagyon 50%-a továbbiakban is kötvényekbe, a másik 50% pedig részvényekbe kerül befektetésre. A biztonság és a maximális diverzifikáció érdekében csakis nyilvánosan forgalomba hozott és tőzsdén jegyzett értékpapírok kerülhetnek megvásárlásra.

A MegaTrend portfólió a legmagasabb kockázati besorolással rendelkezik, ezért azon pénztártagoknak javasoljuk, akiknek legalább 15 évük van hátra a nyugdíjig, és a magasabb hozam reményében vállalják a magasabb kockázatot.

Szeretné áthelyezni megtakarítását a MegaTrend portfólióba?

 • Az Online Ügyfélszolgálaton 2 perc alatt elvégezheti a portfólióváltást.
 • Vagy töltse ki a Portfólióváltási nyilatkozatot, és aláírva küldje el Pénztárunknak (Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár, 1399 Budapest, Pf.: 717)

Mekkora költséggel jár a portfólióváltás?

A portfólió váltás díja a befektetett vagyon aktuális forintértékének 1 ezreléke, de maximum 2000 Ft. (1 000 000 Ft-os megtakarítás esetén 1000 Ft-ba kerül, míg 5 millió forint esetén 2000 Ft.)