Ugye Ön is szokott híreket olvasni? Hányszor olvasott már arról, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer hosszú távon nem lesz tovább fenntartható? Találkozott már azzal a kifejezéssel, hogy felzabálja Magyarország jövőjét a „nyugdíjasszörny”?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek többsége tisztában van azzal, hogy bajban van a nyugdíjrendszer, és ezzel kapcsolatban igen negatív jövőképük van, de különböző kibúvót keresnek, hogy elodázzák az ezzel kapcsolatos teendőket, pedig mindenki számára egyértelmű, hogy Európa szinten nem fogja kiszolgálni a társadalmat a jelenleg Magyarországon is működő felosztó-kirovó nyugdíjrendszer. Az öregedő társadalom problémája előbb-utóbb a nyugdíjak szintjének csökkenéséhez, a nyugdíjkorhatár emeléséhez fog vezetni. Minden jel arra utal, hogy egyre többet kell majd várni és dolgozni a „boldog” nyugdíjas évekig.

Ön vajon elgondolkozott-e már azon, hogy valamit tennie kellene, valahogyan gondoskodnia kellene nyugdíjas éveiről?

Ha még nem, akkor épp itt az ideje! De felejtse el a leggyakrabban előforduló kifogásokat. Kíváncsi, hogy melyek ezek? Hát lássuk!

Ej, ráérünk arra még!

Ez a Pató Pál úr hozzáállás az egyik legjellemzőbb reakció, ha a nyugdíjcélú megtakarításokról beszélünk. Ha ismerjük a problémát, akkor tenni kell valamit ellene. Nem jövőre, nem 10 év múlva, hanem most! Petőfi Sándor verséből idézve: „Soha sincsen semmije. De ez nem az ő hibája;”. De gondoljunk csak bele egy kicsit, ha nekünk nem lesz semmink nyugdíjas korunkra, akkor az már igenis a mi hibánk!

Ó nem leszek én nyugdíjas, meg sem érem!

Az orvostudománynak és egyéb tényezőknek köszönhetően köztudottan egyre magasabb lesz a várható életkor, főleg a fejlettebb országokban. Ennek ellenére az emberek többsége még mindig alábecsüli a várható élettartamot, pedig látható, hogy folyamatosan növekszik, ami egyértelműen azzal fog járni, hogy az emberek többsége egyre több időt fog eltölteni nyugdíjasként. Sose mondjuk, hogy nem leszek nyugdíjkorú, hiszen sokan mondták ezt azok közül is, akik most mennek nyugdíjba!

Az állam úgysem hagyja cserben a nyugdíjasokat!

Ha megnézzük a jelenlegi nyugellátásokról szóló törvényt, akkor valóban megtaláljuk benne a következőket:
„A kötelező társadalombiztosítási nyugdíjrendszer működtetése és fejlesztése az állam feladata. A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer öregség esetén a biztosított részére nyugellátást biztosít.”

Ez nagyon szépen hangzik, de legyünk reálisak és tegyük fel az alábbi kérdéseket magunkban: a következő 20-30 évben nyugdíjba vonulók mire számíthatnak majd az államtól? Lesz egyáltalán állami nyugdíj? Vajon ugyanezen sorokat fogja-e tartalmazni a törvény néhány év múlva? Nagy valószínűséggel számíthatunk majd némi állami nyugellátásra, de az mire lesz elég, ha a nyugdíjrendszerben tátongó óriási hiányt majd a nyugdíjak csökkentésével próbálják meg korrigálni? Vajon mennyivel fog romlani majd az életminőségünk, ha nem rendelkezünk némi megtakarítással, és csupán az állam által biztosított nyugdíjra támaszkodunk?

Nincs miből félretenni!

Ezt sokan úgy mondják, hogy meg sem vizsgálják tudatosan a jelenlegi anyagi helyzetüket, nem állítják szembe a bevételeiket a kiadásaikkal, és még csak meg sem próbálják elkészíteni a saját családi költségvetésüket. A legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy hova is költik a fizetésüket, pedig, ha a kiadásaikat megvizsgálnák, akkor szinte biztos, hogy találnának olyan tételeket, melyekért teljesen feleslegesen fizetnek. Az emberek a pénzügyi döntéseik során sokszor csak a kényelmi szempontokat veszik figyelembe, pedig kis odafigyeléssel racionalizálhatnák a kiadásaikat, és az így megspórolt pénzzel már tudnának indítani egy megtakarítást is anélkül, hogy az életszínvonaluk megváltozna.

Ne legyünk restek, vizsgáljuk felül a jelenlegi szolgáltatási szerződéseinket (TV, internet, telefon, bankszámla), egyéb fogyasztási szokásainkat, és tegyük meg az első lépéseket! Változtassunk, és optimalizáljuk a kiadásainkat, ne fizessünk olyanért súlyos pénzeket, amire valójában nincs is szükségünk. Ne feledjük: havi 5-10 ezer forinttal már jelentős nyugdíj-megtakarítást tudunk felépíteni. Hónap végére már nem marad annyi pénzem, hogy félretegyek! Aki ezt mondja, már az egészhez rosszul áll hozzá. Soha ne azt tegyük félre, ami megmaradt a kiadásaink után, hanem költsük el azt, ami megmaradt a megtakarításunk után!

Fizetem a nyugdíjjárulékot, így biztos lesz nyugdíjam is!

A jelenlegi nyugdíjrendszer (ami egyértelműen nem tartható fenn sokáig) úgy működik, hogy a nyugdíjjárulékokból befolyt összeget kapják meg a jelenlegi nyugdíjasok. Egy öregedő társadalomban, ahol a járulékfizetők aránya csökken, előbb-utóbb ez a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer összeomlik. Ne dédelgessünk irracionális álmokat, fogadjuk el a tényt, hogy azon generációk egyike vagyunk, akiknek kétszer kell megfizetni a nyugdíjat. Egyszer a mostani nyugdíjasoknak, és egyszer saját magunknak a különböző megtakarításaink révén.

Ön a fenti tanácsok figyelembevételével, hogyan tudna legalább havi 7 ezer forintot félretenni saját jövője érdekében?

Frissítve: 2022. február 24.